vrijdag, december 07, 2007

fietsen door heide en jeneverbes

Deze fietsroute leidt U door de mooiste heidegebieden in de gemeenten As, Genk, Maasmechelen, Opglabbeek en Zutendaal. Op verschillende plaatsen kan U nog de zeer zeldzame jeneverbesstruiken zien. De Jeneverbes is een wettelijk beschermde plantensoort. De struikvormige boom kwam vroeger veel meer op de open zandgronden voor. De Jenverbes heeft schijnbessen (in feite zijn het kleine dennekegeltjes) die twee jaar nodig hebben om te rijpen. Het eerste jaar zijn ze groen en het volgende jaar blauw. Jenever dankt zijn naam aan het gebruik van de bessen bij het stoken ven deze geestrijke drank.
De fietsbrochure is gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van As, Opglabbeek, Genk en Zutendaal. De totale lengte van de bewegwijzerde route bedraagt 75 kilometer. Inkortingen zijn mogelijk.


Deze lusvormige route kan overal aangevat worden. Aangewezen zijn:
Omgeving kerk Opglabbeek.
Oud station te As.
Recreatiedomein Kattevennen Genk.
Omgeving kerk Zutendaal. (Onze keuze van deze registratie).
We volgen de blauwe borden van het Limburgs Fietsroutenetwerk.
Vertrek op het Vijverplein te Zutendaal.
64 Vanaf knooppunt 64 kijk je over de vallei van de Broekerbeek uit naar de Hesselsberg met op de zuidflank jeneverbesstruiken.
62 Bessemer.
61 Opgrimbie.
60 Naar de Mechelse Heide en het Mechels Bos.
41 Het stationsgebouw van As dateert van 1878 en is tevens het oudste station in België. Het station te "Asch" wordt gerestaureerd in de stijl van de jaren '30.
42 Driepaalhoeve.
38 Dorne.
37 Opoeteren.
35 Gruitrodebos. Kapel van O.-L.-Vr. van rust.
34 Ophovenerheide.
33 Donderslagse Heide.
39 Het Heiderbos is een natuurreservaat met jeneverbessen. Het ligt 80 m boven de zeespiegel en maakt deel uit van het Plateau der Hoge Kempen.
40 As.
41
30 Domein Kattevennen. Europlanetarium.
64 Zutendaal.
Vijverplein. en dan lekkerslapen in hotel the Oak