vrijdag, september 12, 2008

Wandelen door de bomen!


Wandelen door de bomen
Zondag (14 september) opent kruinenpad in waterwingebied Het Greven

MAASMECHELEN - Wandelen tussen de takken van de bomen, elf tot vijftien meter boven de begane grond, die in feite een uniek bronnengebied is. 'Nu is het er mooi groen, maar in de winter zie je het water opborrelen', weet buurman Frank Jaspers.Eigenlijk is alles begonnen vanuit het Netwerk Eisden-Dorp, een aantal vrijwilligers die al acht jaar Eisden-Dorp als verouderde buurt nieuw leven inblazen', vertelt Frank. 'Eén van onze problemen is dat het Dorp door de mijnuitbating zo'n vijftien meter verzakte, terwijl de oevers van de Zuid-Willemsvaart daarom telkens werden verhoogd. We kijken dus tegen een 'muur' aan. Eisden-Dorp is de enige plek in Limburg waar je de mijnverzakking kan zien. Ons uitgangspunt werd dan ook: maak van dit litteken een troef.'

Zo ontstonden de ideeën voor het Kruinenpad en voor de Hangende Tuinen, ter hoogte van de dijkmuur aan de Langstraat. Toerisme Vlaanderen en de gemeente waren meteen gewonnen.

'Inderdaad', beaamt schepen Erik Kortleven van Economie en Toerisme (OpenVLD). 'We streven ernaar het fietstoerisme een hogere belevingswaarde te geven. Hier passeren jaarlijks 300.000 fietsers over de kanaaloever. We kunnen ze met het Kruinenpad een spectaculaire attractie bieden en aan de Hangende Tuinen kunnen ze in alle rust genieten van de omgeving. Beide projecten worden een uithangbord voor Maasmechelen en een visitekaartje voor Eisden-Dorp.'

Het 181 meter lange Kruinenpad weegt 112 ton aan staal, is 1,5 meter breed, rust op vijf torens en is makkelijk toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelers. Het pad begint op de kanaaloever, tweehonderd meter voorbij de brug in Eisden.

Zondagochtend krijgt de bevolking van Eisden-Dorp het genoegen om beide projecten feestelijk te openen. In stoet trekt iedereen van het Vrijthof naar de Hangende Tuinen en het Kruinenpad. Daar is dan de opening. In de namiddag is het publiek welkom vanaf 14 uur. Op het programma kinderanimatie, geleide wandelingen, een brandweerdemonstratie op het kanaal en een waterdegustatie: proeven van het water van vijf Limburgse waterwingebieden.

Ludo Coenen

Tip van mezelf : Het blote voetenpad sluit zijn seizoen af op 15 oktober, maar niet getreurd misschien kan je dan wel dit bomenpad gaan bewandelen - wij gaan in ieder geval al op verkenning en zal berichten hoe het is geweest!
verslagje volgt! Hilde