dinsdag, september 30, 2008

de leuke fietser en vrouwtje op bezoek!Van Zietendoal noa Hèsselt


De route van Zietendoal (Zutendaal) noa Hèsselt (Hasselt) voert je via een lus van 52km dwars door de mooiste gemeenten van Limburg richting Hasselt en terug.
We nemen de start aan het beste fietshotel die ons land rijk is, nl. Hotel The Oak. Dit hotel is gewoonweg een aanrader voor elke fietsgek.
Met de rug naar het hotel fietsen we linksaf richting kerk, na enkele meters zien we het eerste bordje verschijnen naar knp64
Van zodra we op het routenetwerk zitten beginnen we aan een fraai stukje fietsen dwars door de bossen, de rust die men hier aantreft is onbeschrijfelijk.


We fietsen voorbij de Lieteberg, op het einde komen we hier nogmaals langs en wie dan nog goesting heeft kan even stoppen om nog even het blote voetenpad uit te proberen. Een aanrader volgens mensen die het al gedaan hebben.
Bij knp69 bereiken we het Albertkanaal, net ervoor moeten we even opletten bij het dwarsen van een dukke baan, we fietsen nu over het kanaal, terwijl we nog boven op de brug zijn is het opletten geblazen, we moeten nl. rechtsaf via een steile helling naar het kanaal. Goeie remmen is geen overbodige luxe.
Beneden fietsen we linksaf langs het kanaal, even verder zien we de duizenden wagens van Ford Genk staan, niet te begrijpen dat men 6 maanden moet wachten op een auto. Misschien hebben ze die tijd nodig om je wagen te zoeken tussen die duizenden die op de parking staan te wachten.
De industrie op zowel de linker als rechteroever van het kanaal is nadrukkelijk aanwezig, we trekken ons daar weinig van aan, het fietspad is mooi en daar genieten we van.
Aan knp83 veranderen we van oever via gigantische sluizen. Een fikse afdaling brengt ons weer op het fietspad, ongeveer 1km verder moeten we volgens het fietsroutenetwerk het kanaal verlaten om door een industrieterrein te fietsen, je mag ook het kanaal rechtdoor blijven volgen, automatisch kom je weer op het netwerk terecht.
Bij knp82 is het industrieterrein voorbij en beginnen we aan een zalig stukje fietsplezier langs het kanaal. Onderweg versassen we nog eens en brengt de route ons weer 10m lager, nog iets verder doen we dat nog eens aan de andere zijde van het Albertkanaal, wij zoeven aan waanzinnige snelheden naar beneden, de fietsers aan de overkant van de weg zien we de helling opzwoegen.
Wanneer we het goed begint door te dringen staan we plots in Hèsselt, aha de eerste terrasjes staan ons op te wachten.


Via de verkortingsroute die ook zeer goed staat aangegeven, fietsen we via de kleine ring rond de stad, er staat nergens een verbodteken dat je ook even de route mag verlaten om het centrum te bezoeken.
Een mooie fietspad naast de spoorweg begeleid ons de stad Hèsselt uit. De drukte van de stad is voorbij, we fietsen weer in de vrije natuur. Gelukkig beiden hebben beiden zijn charmes.
Rustige wegen met fraaie boomgaarden, hier en daar een mooi kapelletje, een fraai ogend kerkje en zeer vriendelijke mensen onderweg brengen ons in Diepenbeek.
Dit overheerlijke dorpje heeft tal van leuke bezienswaardigheden en leuke terrasjes, wat moet een fietser nog meer hebben. Ohja , het zonnetje was ook volop aanwezig, dus hadden we alles op één dag om die compleet te maken. Wat zijn we toch gelukkig dat we dat mogen meemaken.
Bij de drukke rijksweg N76 denk je, nu gaan we het krijgen, maar nee, in Limburg loodsen ze je via prachtige fietspaden en tunnels je van die rijksweg weg.
KNP 105 mag je tijdens je fietslus niet vergeten, bij dit knooppunt moet je normaal naar 103, maar fiets hier eventjes naar 106, na zo'n 200m krijg je de Waterburcht van Schoonbeek te zien, dit is meer dan de moeite om dit te zien, gewoonweg schitterend.
Na dit terug naar 105, waar we rechtsaf slaan richting knp103. Via knp84 fietsen we richting 69, of ik heb een oude kaart, of het fietsroutenetwerk is veranderd, bij Munsterbilzen fietsen we eigenlijk langs mooiere fietspaden dan opgegeven op de kaart. Beter zo dan anders.
We bereiken terug de brug over het kanaal, waar we een paar uur eerder naar beneden vlogen, mogen we nu bergop, wie hier bovenraakt zonder afstappen mag zich een goed klimmer noemen. Via dezelfde weg fietsen we terug naar Zietendoal, wie het anders wil mag ook rechtstreeks naar Zutendaal fietsen, maar dat is geen aanrader, de weg via knp64 is veel te mooie en trouwens verkeersvrij, de kleine klimmetjes moet men er wel bij nemen.
Tijd om nu even de Lieteberg te bezoeken met zijn vlinder en insectentuin, en wie er nog niet genoeg van heeft het blotevoetenpad zeker eens doen.
Rond 18h bereiken we moe maar voldaan ons Hotel. Positief punt is dat we geen eten moeten klaar maken en dat Hilde een van de beste kokkinnen is van Belgie. Rond 19h nestelen we ons aan tafel waar we uitvoerig met nog 3 andere koppels uit West Vlaanderen ronduit praten over de voorbije dag.
Wat zeg ik praten, we hebben meer gegrapt en gelachen met allerlei toestanden dat ze meegemaakt hadden tijdens hun blotevoetenwandeling.
Zo zie je maar dat Hotel The Oak een echt familiehotel is waar iedereen 's avonds aan de boerentafel zit om te eten, om van Hildes beste soep, vlees en ongeschillen patatjes te proeven.
Wie deze route fietst met start aan het hotel kan aan Paul of Hilde het fietsboekje aanvragen met nog heel veel meer info over wat er allemaal te zien en te beleven valt onderweg, dit boekje is door Paul zelf samengesteld en de route is ook persoonlijk door hem gefietst, dus hij weet waar hij over schrijft.
Deze route is een echte aanrader waar buiten het industriegebied (2km) geen negatieve punten aanwezig zijn.

Gevolgde knooppunten


64 - 69 - 83 - 82 - 98 - 97 - 96 - 142 - 100 - 102 - 105 - 103 - 84 - 69 - 64 - 30
Gebruikte kaartOverzicht:
Provincie: Limburg
Streek: Het groenste snoepje van Vlaanderen
Startplaats: Hotel The Oak.
Aantal km: 52
Relief: Lichtjes heuvelachtig de eerste 5 en laatste 5km.
Wegdek: Allemaal goed berijdbare wegen, af en toe een onverhard kerkwegeltje die ook goed te doen is met ale fietsen.
Veiligheid: Op een oversteek na is deze route zeer veilig.
Bewegwijzering: Subliem, wie hier verkeerd rijd slaapt op zijn fiets.
Logistiek: Zeer Goed.
Gefietst: 27/09/2008
Waardering: 9,5

geschreven door Luc De Poorter De leuke fietser